Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Servet değerindeki koçlar podyuma çıkmaya hazır

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde damızlık koç satışı için son hazırlıklar

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde damızlık koç satışı için son hazırlıklar yapıldı. Geçen yıl fiyatları 28 bin 500 liraya ulaşan damızlık koçlardan enstitü 2 milyona yakın gelir elde etti. Damızlık koç satışlarıyla hayvan üreticisine de önemli katkılar sağlandı. Bu yıl da 200’e yakın damızlık koç, çarşamba günü yapılacak olan açık artırmayla yeni sahiplerine ulaştırılacak ve bölge hayvancılığı desteklenecek.

DENİZ ÜRÜNLERİNDEN HAYVANCILIĞA YENİ PROJELER

Yaklaşık 2 yıl önce Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak göreve başlayan Erdinç Veske ile hayvancılık ve su ürünleri alanında yeni çalışmalara imza atıldı. 2 yıl önce neredeyse kapanma noktasına gelen enstitü bugün ARGE alanında yaptığı çalışmalarla hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınır duruma geldi.

2022 ve 2023 yıllarında 2 defa enstitü müdürlüğü su ürünleri alanında TÜBİTAK projeleri ile Güney Kutbunda Türk bayrağını dalgalandırdı. İki enstitü personeli 2 yıl üst üste güney kutbunda çalışmalarda bizzat görev aldı.
Boyutları 8 ila 15 metre arasında değişen 4 araştırma teknesi ve 500 metre derinliğe inebilen sualtı robotu ile müsilaj sorunun çözülmesinde önemli araştırmalar yaptı.
Bölgedeki midye çiftliklerinin çoğalması ile büyük bir sorun olan midyelerin dinlendirilmesi için enstitü içinde Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile Midye Depürasyon ve Su ürünleri Ar-Ge merkezi kuruldu.
Enstitü bünyesinde bu yıl kaz yetiştiriciliğine de başladı. Enstitüde şu an 1000’e yakın kaz bulunuyor. Bölgeye katma değer sağlayacak kazların hem ıslahı yapılıyor hem de bölgede bulunan kadın çiftçilere kaz çobanlığı eğitimi verilip kaz yetiştiriciliğini sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor.  Enstitüde bölge hayvancılığına katkı sağlamak amacıyla Akbaş ve Kangal ırkı çoban köpeği yetiştiriciliği de başladı.
Son dönemde mandalarda da verimliği artırmak için bir dizi çalışma yapıldı. Hastalığın bitmesinin ardından mandalar ortalama günlük 500 kilo süt verimine ulaştı. Murano diye yeni bir manda ırkının geliştirildiği bildirildi. Türkiye’nin yerli sığırı olan boz ırkta da yeni çalışmalar yapıldı.  Boz ırkın et verimliğini artırmak amacıyla piyementoza ırkıyla suni tohumlama yapıldı. Et verimi yüksek yeni ırkın yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceği kaydedildi.
Bugün enstitüde 9 adet koyun ırkından yaklaşık 7 bin adet koyun bulunuyor. Karacabey Merinosunda genetik ıslah çalışmaları yapılarak ari hayvanlar yetiştirildiği ve bu hayvanlarla ilgili yapılan gen çalışmalarıyla 3 ayrı patent alındığı aktarıldı.
Dekar başına arpa ve buğdaydan alınan verim 300-500 kilo aralığındayken bu miktar son dönemde 1050 kiloya kadar çıkarıldı. Bu yıl zeytin ağaçlarında ilk kez hasat yapılırken enstitü içinde bulunan tüm ağaçların bakımları yapıldı.

Türkiye’de ilk ona giren laboratuvarlarda, hayvan besleme, genetik, suni tohumlama, mikrobiyoloji, su ürünleri gibi alanlarda çalışmalar son hızla devam ediyor. Biyoinformasyon adıyla kurulan yeni merkezde enstitünün 50 yıllık tüm verileri depolanmış durumda.