Ülke ekonomisine katkı sağlayan reçine, bu sene Kapıdağ Yarımada’sında 40 ton elde edildi. Bandırma Orman İşletme Müdürü ve Orman Yüksek Mühendisi Faruk Tuna Yüksek, reçinelerin ağaçlara zarar verilmeden alındığına dikkat çekti.
Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan reçine, Kapıdağ Yarımadası’ndan geçen yıl 15 ton, bu yıl ise 25 ton daha eklenerek toplamda 40 ton civarında reçine elde edildi. Reçinelerin üretiminin devamlılığı için faydalanma planı yaptıklarını aktaran Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, “Kapıdağ’da bizim reçine dediğimiz ağaç türlerinde geçen sene başlayan üretim, faydalanma planlarımız ile bundan sonraki senelerde devam edecek. 2022’de 15 ton elde etmiştik. Bu sene 25 ton daha elde ederek toplamda 40 ton civarında reçine elde ettik. Reçine üretimi Orman Genel Müdürlüğü’ne değil ülke ekonomisine katkı sağlıyor.” diye konuştu.
“DIŞ BAĞIMLILIĞI KESMEK İSTİYORUZ”
Reçinelerin ithal edilen üretim noktaların da aksama yaşandığını belirten Müdür Faruk Yüksek, “Reçine ülke ekonomisine katkı konusunda çok değerli bir unsur. Çoğunu ithal ediyoruz. Ham madde eksiği de ithal edilen üretim noktaların da aksamalara neden oluyor. Bu nedenle kendi ülkemizde, rejime üreterek dış bağımlılığı kesmek istiyoruz. Büyük katma değeri olan reçine üretiminin önümüzdeki sene daha fazla olmasını hedefliyoruz.” dedi.
“AĞAÇLARA ZARAR VERİLMİYOR”
Üretimde ağaçlara zarar verilmediğini belirten Müdür Yüksek, “Vatandaşlarımız ormana, ağaçlara zarar veriliyor mu diye düşünebiliyor. Zarar vermiyoruz ve kabuk soyma işlemi ile zarar vermeden reçineleri alıyoruz. Ağaçların iki tarafına da bu işlemi yapıyoruz ve hayatını devam ettirecek toprakla, suyla, besin maddeleriyle işlem yapıyoruz. Ağaçlara zarar vermeden ülke ekonomisine katkı ve fayda sağlayacak şekilde reçine üretim sürecini arttırarak devam ettireceğiz.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin
