Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aykan’dan Silivri depremi yorumu: “Kırılma zamanı gelmiş olabilir”

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin kritik bir lokasyonda yaşandığını belirterek, “Bu deprem, ciddi bir uyarı!” dedi.
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Depremin Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın Orta Marmara Segmenti üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Aykan, sarsıntının yerinin oldukça kritik olduğunu söyledi.
“BÖYLE BİR DEPREMİN TEKRARI, MARMARA BÖLGESİ’NDE BÜYÜK YIKIMLARA NEDEN OLACAKTIR”
Marmara Denizi’nde 7 ve üzeri büyüklükte birçok büyük depremin tarih boyunca yaşandığını hatırlatan Aykan, bu depremlerin periyodik olarak tekrarlandığına dikkat çekti. Aykan, “Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın Orta Marmara Segmenti’nde 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, 2019 yılında 26 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerçekleşti. 6 yıl sonra aynı yerde bir depremin olması çok anlamlı; çünkü burada en son 1766 tarihinde 7.5 büyüklüğü civarında büyük bir deprem meydana geldi. 1766 tarihinde gerçekleşen bu deprem, İtalya’dan Avusturya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiş olup tüm Marmara Bölgesi’nde tahribat yaratmıştır. Düşünün ki böyle bir depremin tekrarı, nüfus yoğunluğunu da göz önüne aldığımızda tüm Marmara Bölgesi’nde büyük yıkımlara neden olacaktır.”diye konuştu.

“KIRILMA ZAMANININ GELMİŞ OLDUĞU SÖYLENEBİLİR”

Deprem periyodunun dolduğunu ve kırılma zamanının geldiğine dikkat çeken Aykan, “Marmara Denizi’nde tarihsel dönemde 7’nin üzerinde birçok deprem olmuş, en son büyük depremler 1509 ve 1766 tarihlerinde gerçekleşmiştir. Bu depremlerin yaklaşık 250 yıllık bir tekrarlama periyodunun olduğu düşünüldüğünde; en son depremin üzerinden 259 yıl gibi uzun bir süre geçtiği için buranın bir sismik boşluk olduğu, yani kırılma zamanının gelmiş olduğu ve yakın bir gelecekte büyük bir deprem üretme potansiyelinin bulunduğu söylenebilir. Tarihsel dönemlerde meydana gelen depremler ve yapılmış olan çalışmalara göre, bu fay üzerinde 7’nin üzerinde, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Orta Marmara Segmenti’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, beklediğimiz büyük deprem değildir! 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra büyük bir depremin ne zaman geleceğini kesinlikle bilemiyoruz; birkaç saat sonra da olabilir, 1 hafta sonra da, 5 yıl, 10 yıl sonra da olabilir. Sonuç olarak, depremin olduğu yer çok anlamlı; bu yüzden önemli bir riskin olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

“MARMARA DENİZİ’NDE OLACAK BİR DEPREM, 7’NİN ÜZERİNDE”

Depremin etkilerinin sadece İstanbul’la sınırlı kalmayacağını belirten Aykan, tüm Marmara Bölgesi’ni ve Türkiye’yi ilgilendiren bir durumla karşı karşıya olunduğuna işaret etti. Aykan, “Bu depremi hafife almamamız gerekiyor! Artçı depremler bir süre devam edecek. Vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor; özellikle binalarında hasar olanların binalarına girmemeleri, dikkatli davranmaları faydalı olacaktır. Deprem, Türkiye’nin birinci önceliği olmalıdır. Özellikle Marmara Bölgesi’nin birinci önceliği olmalıdır. Çünkü bu deprem sadece İstanbul’u etkilemeyecek; Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illeri; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ’ı ağır şekilde etkileyecektir. Bu deprem 28 milyonu etkileyecektir. Aslında bu deprem tüm Türkiye’yi etkileyecektir. Marmara Bölgesi; nüfus yoğunluğu, sanayi, ekonomi, ulaşım ve tarihsel birikim bakımından en yoğun bölge olduğu için burada meydana gelecek büyük bir deprem, Türkiye ekonomisine ciddi zararlar verecektir. Bu yüzden bu depremi çok fazla önemsememiz gerekiyor. Marmara Bölgesi’nde yaklaşık 6 milyon yapı stoku var ve bu çok büyük bir yapı stoku. Marmara Denizi’nde olacak bir deprem, 7’nin üzerinde, maksimum 7.6 büyüklüğünde olabilir. Bu yüzden bu depremin hem maliyeti hem de kayıpları çok fazla olacaktır.”dedi.

HABER MERKEZİ