BANÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. İbrahim Arpacı’nın liderliğinde yürütülecek yapay zekâ destekli siber güvenlik projesinin, bilimsel kuruluşlar tarafından fonlanmaya hak kazandığı açıklandı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, uluslararası bilim dünyasında ses getirecek bir projeye daha imza atıyor. Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Arpacı’nın yürütücülüğünde hazırlanan “Üst Düzey Siber Güvenlik Davranış Modellerinin Yapay Zekâ Tabanlı Değerlendirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK ile Pakistan Bilim Vakfı (PSF) tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Toplamda 32.619.800 PKR (yaklaşık 4.2 milyon lira) bütçeye sahip olan proje, Türkiye ile Pakistan arasındaki bilimsel ve akademik ilişkileri daha da ileri taşımayı hedefliyor. Proje ekibinde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Akif Çifçi, Uluslararası Riphah Üniversitesi’nden Doç. Dr. Naurin Farooq Khan ve Pakistan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan Tufail Ahmad Abbasi yer alıyor.
ARAŞTIRMA SÜRECİ 2 YIL SÜRECEK
Proje kapsamında, yapay zekâ teknolojileri kullanılarak bireylerin ve kurumların siber güvenlik davranışları analiz edilecek ve bu davranışları geliştirmeye yönelik modeller geliştirilecek. Disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülecek proje, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ, siber güvenlik ve davranış bilimlerini bir araya getiriyor. İki yıl sürecek araştırma boyunca altı iş paketi ve sekiz kilometre taşı doğrultusunda ilerlenmesi planlanıyor. Ayrıca, iki ülke arasında düzenlenecek çalıştaylar, seminerler ve eğitim faaliyetleri sayesinde akademik etkileşim artırılacak. Bilimsel çıktılar ise uluslararası indeksli dergilerde yayımlanacak ve önemli konferanslarda sunulacak.
Proje aynı zamanda toplumsal ve ekonomik faydalar da hedefliyor. Dijital güvenlik farkındalığını artırarak bireylerin dijital kimliklerini korumalarına katkı sunmayı amaçlayan proje, siber tehdit kaynaklı ekonomik kayıpların önüne geçmeyi ve bu alanda istihdam yaratmayı da hedefliyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile doğrudan ilişkili olan proje, dijital altyapının güvenliğini sağlamaya (SKA 9) ve güçlü dijital kurumların inşasına (SKA 16) yönelik önemli adımlar barındırıyor. Bu stratejik proje, sadece akademik dünyada değil, aynı zamanda dijital dünyanın güvenli geleceğinde de önemli bir rol üstleniyor.
HABER MERKEZİ